9 Mart 2025 06:00

Foçalı kadınlar: Şiddeteve yoksulluğa karşı sokaklardayız

İzmir — Foçalı kadınlar Foça Barış Kadınlar ve Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin çağrısıyla 8 Mart kapsamında iki gün boyunca bir dizi etkinlik düzenlendi. 7 Mart'ta gece yürüyüşü ile başlayan etkinlik dizisi 8 Mart'ta basın açıklaması ve belgesel gösterimi ile sürdü.

"Savaşa Şiddete Yoksulluğa karşı Kadın Dayanışması Yaşasın 8 Mart" pankartının arkasında toplanan kadınlar, gece yürüyüşünde buluştular. Gece yürüyüşüne katılan kadınlar, yürüyüş boyunca şiddete ve savaşa karşı ellerindeki araçlarla ses çıkararak, "Kokmuyoruz Susmuyoruz İtaat etmiyoruz", "Geceleri de sokakları da meydanları da istiyoruz" ve "6284 uygula" sloganları attılar.

pankart tutan kadınlar

Fotoğraf: Evrensel

Gece yürüyüşünde renkli görüntüler

Foçalı kadınlar, Kavala Kafe önünden çarşı içine kadar kitlesel gece yürüyüşü düzenlediler. Her yaştan kadınların katıldığı yürüyüş renkli görüntüler oluştu. Kadınlar ellerindeki dövizlerde son dönem yaşanan şiddete karşı özgürlük eşitlik ve insanca yaşam için mücadele kararlılığını haykırdılar.

Şiddete ve yoksulluğa karşı slogan ve dövizler taşıyan kadınlar yürüyüşün sonunda müzikler eşliğinde halaylar çektiler.

pankart tutan kadın

Fotoğraf: Evrensel

"Savaşlarda ganimet barışta hizmetkar değiliz"

Savaşlarda alınıp satılan mal, barışta erkek düzeninin hizmetkarı olmak istemediklerini haykıran kadınlar, etkinliklerin ikinci gününde, Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda basın açıklaması düzenlediler. Evde, işte sokakta birer köle olmaya zorlandıklarının dile getirildiği ortak basın açıklamasını Foça Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Limnili okudu.

Kadınların elde ettikleri hakları mücadele ile elde ettiklerini söyleyen Limnili, "Erkeklerle eşit siyasi, sosyal, eğitim ve yaşam hakkı için mücadele ederek, gündüzlerden gecelere taşarak, dayanışarak, büyüyerek, güçlenerek geldik. Kadına karşı şiddeti önleyen 6284 sayılı kanunu TBMM'de kabul ettiren biz kadınlar, bu güçle, coşkuyla, mücadelemizi, kazanımlarımızı dayanışmamızı kutlamak, daha da büyütmek üzere her yıl olduğu gibi bu yıl da sokaklarda meydanlardayız" dedi.

Kısa film gösterimi KİHEP sertifika töreni

8 Mart etkinliklerinin son adresi Reha Midilli Kültür Merkezi oldu. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programını (KİHEP) tamamlayan kadınların sertifika töreni düzenlendi. Törenin ardından kısa film gösterimi ile etkinlikler sona erdi. (Evrensel)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye için iş birlikçi pazarlık

Sermaye için iş birlikçi pazarlık

Ekonomide sıkışan Erdoğan yönetimi; ABD Trump yönetimi ile Ukrayna konusundaki çelişkiyi fırsata çevirmek için Avrupa Birliği ile pazarlıkta. Hedefte Erdoğan iktidarının arkasındaki sermaye güçlerinin, yerli ve yabancı tekellerin iştahını kabartan AB’nin 800 milyar avroluk silahlanma pastası var. “Antiemperyalizm” diye pazarlanan bu adımlar emperyalistlere bağımlılığı daha da artıracak, fatura emekçilere çıkacak.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İktidar yoksullaştırdığı halkın imdadına yetişen kent lokantalarından rahatsız. Kent lokantasını öven Vedat Milor’a soruşturma açıldı.

Evrensel'i Takip Et